Sertéstelep felújítása, sekélylagúnás trágyarendszer kiépítése
hígtrágya tározóval (16 épület)
2007-2013.

EMVA ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE

Fejlesztések előtti állapot bemutatása

A Pankota – Kórógy Kft. sertéstartó telepe és a kapcsolódó hígtrágya, valamint a szerves trágya tároló Fábiánsebestyén külterületén a 4642 sz. közút (Szentes–Orosháza) 55-ös km szelvényében helyezkedik el, a Fábiánsebestyén 054/54 helyrajzi számon. A telepet 1972-73 években építették, 1995–től működik jelen szervezeti formájában. A vállalkozás hízósertés előállítással foglalkozik, saját felhasználásra előállított takarmánykeverő üzemeltetésével. A tulajdonosok a versenyképesség megőrzése érdekében folyamatosan fejlesztik telepüket.

A telepen található állattartó épületek
Kocaszállás – 3 db 66,0×14,70m méretű épület
Hizlalda falkásító – 1 db
Fiaztató – 2 db
Malacnevelde – 3 db
Hízlalda – 9 db 78,0×14,70m méretű épület
Kanszállás – 1 db
Egyedi kocaszállás – 1 db
Süldőszállás – 1 db
– állatlétszám : 20.000 db
2004-ben SAPARD támogatásból 352 férőhelyes zöldmezős egyedi kocaszállás, 352 férőhelyes fiaztató teljes rekonstrukciója. A fejlesztések eredményeképpen a telep tenyésztési eredményei magasan a magyarországi átlag felettiek, azonban bizonyos területek: trágyakezelés, malacnevelés, hízlalás felújításra, átszervezésre szorul, amely eredményeként egy jól prosperáló gazdasági egységként tud működni a Kft.

2006 évben az EU előírásai, illetve a hazai környezetvédelmi rendeletekben foglaltak alapján döntés született a sertéstelep trágyaelhelyezésének korszerűsítéséről. Ennek meghatározó része a trágyakezelés (almos trágya, hígtrágya) rekonstrukciójának a megvalósítása, az épületeken belüli víztakarékos üzemeltetéssel.

A fejlesztés során megvalósult a
– szerves trágya tároló műtárgy létesítése az almos trágya és fázisbontás
szilárd fázisának tárolására,
– hígtrágya kezelőtelep rekonstrukciója a műtárgyak felújításával, hígtrágya tározók vízzáró szigetelésével, a tározókapacitás bővítésével, talajvíz megfigyelő
kutak létesítésével,
– a hígtrágya elhelyező telep bővítése, az öntözés technológiai berendezéseinek korszerűsítésével.

A fejlesztés következő lépését a környezetvédelmi előírások betartását elősegítő, az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás részletes feltételeiről szóló 27/2007.(IV.17.) FVM rendelet tette lehetővé.
E rendelet által megteremtett pályázati forrás révén az állattartó telep épületein belüli korszerűsítés is elvégezhetővé vált.

Korszerű, a malac igényeit magasabb fokon kielégítő tartástechnológia érdekében a 3 db malacnevelő épület, épületenként négy teremre leválasztása és 9 db hizlalda épületben épületenként két teremre leválasztása történt elzárt légterekkel, korcsoportokhoz vezérelhető leválasztott belső gépészeti és technológiai rendszerekkel. A kiszolgálás, megfigyelés az épületek közös középső folyosójáról történik az etetés, itatás, szellőzés automatikusan történik.

2013 évi fejlesztést a Darányi Ignác terv keretében a állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK 4.) kiírt támogatás tette lehetővé, melynek keretében automatizált kocaszállások kerültek kialakításra. Chipes etető, a rendszer azonosítja az állatokat, rögzíti és figyeli az életfunkciókat és l. annyi kaját ad, amennyi kell a legjobb gyarapodáshoz, extra nasi nincs.